Een volledig elektrische warmtepomp in het jaren ‘70 huis van Eva en Jan

Eva en Jan hebben sinds 2024 een warmtepomp waarmee ze helemaal van het gas af zijn. Jan vertelt wat er allemaal nodig was om zover te komen, en hoe alles nu bevalt.

Welk type warmtepomp hebben jullie en vanwaar die keuze?

“We hebben een Weheat Sparrow. Dat is een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp. In de achtertuin staat dus een apparaat dat warmte uit de lucht haalt. De keuze voor de Sparrow was vanwege de efficiëntie, het geluidsniveau, de prijs en hoe de het buitendeel eruit ziet. En het is een warmtepomp met propaan als koudemiddel, en dat is heel duurzaam. Ook is Weheat een Nederlands bedrijf waar we een goed gevoel bij hadden.”

Was het veel gedoe om alles uit te zoeken?

“Dat was het zeker. We overwogen het al een paar jaar, hadden al meerdere offertes gekregen voor verschillende typen warmtepompen (die we dan toch te hoog vonden), en ik heb veel online gelezen. Ook ben ik bij meerdere huizen langs geweest waar al een warmtepomp draait. Dat het veel werk was, ligt er misschien wel aan dat ik alles tot in detail zelf wilde weten. We hadden ook gewoon een installateur kunnen inschakelen en die dan maar vertrouwen.”

Moesten er in huis nog dingen aangepast worden voordat hij geplaatst kon worden?

“Ons huis is gebouwd in 1972 (met zo’n grindplaat) en daardoor van oorsprong slecht geïsoleerd. Sinds we het 7 jaar geleden kochten, hebben we alles geïsoleerd. Dus vloer, dak, muren en ramen. Ook hebben we vloerverwarming laten aanleggen. Maar dat is allemaal alweer even geleden. Toen de warmtepomp daadwerkelijk kwam, moesten we alleen in de tuin een grindbak maken zodat hoefden we alleen de vriezer op zolder opzij te zetten.”

Maakt de warmtepomp geluid? En zo ja, heeft iemand er last van?

“Verreweg het grootste deel van de tijd maakt het buitendeel maar een klein beetje geluid. Totaal niet storend, en binnen hoor je er niets van. Als het buiten vriest én de lucht is vochtig, dan merk je dat hij meer geluid maakt. Je hoort het dan zelf soms zelfs binnen. Voor een deel kon ik dat zelf al oplossen met andere instellingen. De fabrikant werkt momenteel aan een update die het verder moet verbeteren.

De buren zeggen dat ze hem soms horen maar er geen last van hebben.”

Wat kostte de warmtepomp?

“Wij kwamen na aftrek van subsidie uit op ongeveer € 9.000. Dat was aanzienlijk lager dan andere offertes, wat ons over de streep trok. We hadden overigens een mazzeltje omdat de installateur na een miscommunicatie gratis onze meterkast aanpaste. Normaal zou dezelfde installatie wat duurder zijn uitgevallen.”

Werkt ‘ie naar verwachting en ben je er blij mee?

“Ik ben pas 100% tevreden als hij iets stiller wordt als het vriest. Maar verder werkt ‘ie helemaal top, het is prima warm in huis en ook het boilervat voor warm tapwater wordt moeiteloos verwarmd.”

Wat besparen jullie ermee?

“De warmtepomp werkt heel efficiënt en gebruikt zoals verwacht relatief weinig stroom. Wat het precies voor de maandelijkse energierekening betekent is lastig te zeggen omdat hij nog geen heel jaar gebruikt wordt. 

Wij gebruikten al heel weinig aardgas (ongeveer 500-600m3 per jaar), dus zoveel winst viel er niet te behalen. Maar vooraf had ik berekend dat we de investering in ongeveer 10 jaar terug zouden verdienen. Daarbij hield ik rekening met een stijgende gasprijs, dat we geen nieuwe cv-ketel hoeven te kopen en geen vaste kosten meer hebben voor de gasaansluiting. Nu ik de warmtepomp een tijdje heb zien werken, denk ik dat deze schatting realistisch is. 

Na die 10 jaar begint het besparen natuurlijk echt, totdat de warmtepomp ermee ophoudt. Hij zou het zeker een jaar of 15 moeten uithouden, misschien nog wel langer.

We wilden sowieso graag van het gas af, maar het was voor ons financieel dus ook een prima idee.”

Welk bedrijf heeft hem geïnstalleerd, en zou je dit bedrijf aanraden?

“Wij hebben de warmtepomp laten plaatsen door Coolblue energie. Misschien een beetje een sprong in het diepe omdat die niet direct bekend staan om hun warmtepompen. Maar het is een groot bedrijf dat bekend staat om hun service, dus durfden we het wel aan. Bij ons plaatsten ze een van hun eerste warmtepompen, en dat was ook wel een beetje te merken. Maar ze waren heel vriendelijk en goed in de communicatie. Een paar probleempjes kwamen ze gewoon oplossen. En de prijs was prima. 

Als je het meest optimale systeem geïnstalleerd wil hebben, zijn er waarschijnlijk betere partijen. Maar die zijn dan ook direct duurder. Ik denk dat voor beide opties iets te zeggen is.” 

Nog tips voor anderen die een warmtepomp overwegen?

  • Vooral: ga kijken bij anderen die al een warmtepomp hebben, en vraag of ze tevreden zijn met hun installateur.
  • Probeer een goede vergelijking te krijgen tussen een hybride of volledig elektrische warmtepomp voor jouw huis. Installateurs duwen je al snel naar een hybride warmtepomp terwijl volledig elektrisch op termijn misschien veel beter is voor jou.
  • Meerdere offertes opvragen kan je duizenden euro’s schelen. Best de moeite waard.

Geef een reactie