• Bericht reacties:2 reacties

We hebben de afgelopen weken ontzetten vaak gezien dat buren in Schothorst elkaar graag op weg helpen met energie besparen. En dat komt mooi uit, want er zijn ook veel mensen die nog vragen hebben en best hulp kunnen gebruiken. We nodigen iedereen daarom van harte uit om mee te doen met de (gratis!) training tot energiecoach van de Natuur & Milieufederaties Utrecht. Een aantal bestuursleden van WarmteStem doet ook mee, en we zouden het leuk vinden als je meegaat.

Wat houd het in om energiecoach te worden?

Een energiecoach is een goed geïnformeerde wijkbewoner die het leuk vindt om af en toe op aanvraag tips te geven over energie besparen. Dat kan gaan om kleine maatregelen om direct uit te voeren, maar ook om grote maatregelen zoals isolatie. Hij of zij is onafhankelijk en daarom goed te vertrouwen.

WarmteStem wil graag samen met inwoners van Schothorst die de training gaan volgen, kijken hoe we energiecoaches in onze wijk het handigst in kunnen zetten. Zo helpen we zoveel mogelijk mensen op weg met slimme stappen om energie besparen.  

Om de training te volgen hoef je niet nu al veel te weten over techniek. Als je geïnteresseerd bent in energie besparen en buren wil helpen, is dat al dik voldoende.

Hoe volg je de gratis training?

De Natuur & Milieufederaties Utrecht verzorgen de trainingen. In 2021 zijn de eerste twee trainingen gepland:

 • Donderdag 14 oktober, 19:30-21:30. Deze training gaat over kleine energiebesparende maatregelen. Je kunt fysiek deelnemen in Amersfoort, of online meedoen.
 • Donderdag 28 oktober, 19:30-21:30. Deze training gaat over gesprekstechnieken en huisbezoek. Je kunt fysiek deelnemer in Veenendaal, of online meedoen.

Zie deze bijlage voor de globale planning van de vervolgtrainingen in 2022. Die gaan over grotere maatregelen zoals isolatie en warmtepompen, maar bijvoorbeeld ook over werken met een warmtecamera om warmtelekken op te sporen.

Inschrijven kan tot 30 september 2021.

Doe je mee? Vul dan op het formulier in het veld ‘organisatie’ ‘WarmteStem’ in. We vinden het ook leuk als je via een mailtje naar contact@warmtestem.nl laat weten dat je erbij bent.

Geef een reactie

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Anja

  Hoi Jan/Warmtestem,

  Heb net de eerste resultaten gelezen van jullie buurtgesprekken. Goed gedaan! Kan het punt over huurders alleen maar onderschrijven. Alle maatregelen zijn voornamelijk op koopwoning eigenaren gericht. Ben benieuwd hoe dat verder gaat als de gemeente met nieuwe plannen komt.
  Verder: 1 Is er iemand van een van de zes plaatsen in Schothorst die zich specifiek voor de huurders heeft opgegeven, voor de cursus tot energiecoach?
  2 Is het mogelijk om alle lessen via internet te volgen? (Ik ben wegens familieomstandigheden waarschijnlijk wat meer in Limburg de komende tijd)
  3 En kan een opgeleide coach zich beperken tot een kleine doelgroep, in mijn geval op de eerste plaats de Bohortplaats en 2e de plaatsen aan de Kattenbroekerweg in Schothorst; of wordt er meer van hem/haar verwacht?

  Groet,

  Anja

  1. janzuilhof

   Hi Anja, dank voor je reactie. Hieronder een antwoord op je 3 vragen :).
   1. Voor zover ik weet heeft nog niemand zich specifiek opgeworpen om energiecoach voor huurders te worden. Wij hebben alleen geen direct inzicht in de aanmeldingen omdat die via de NMU lopen.
   2. De lessen worden tegelijk online en fysiek aangeboden. Alleen online is dus mogelijk.
   3. We moeten straks nog kijken hoe we de energiecoaches handig kunnen inzetten, maar één van de leidende zaken moet daarbij zijn wat een energiecoach zelf wil. Het lijkt me dus geen enkel probleem als jij zelf aangeeft dat je alleen binnen een afgebakend gebied huurders wil helpen.

   Ik zou het in ieder geval super vinden als je meedoet, en ben er van overtuigd dat we het zo in kunnen richten dat het voor jou past :).