Op 31 maart werd in het WarmteStemcafé gesproken over wat zonnepanelen opleveren, en wat de toekomst van energieopslag is. Ook werd toegelicht hoe WarmteStem dit jaar de energiebespaarkansen van veelvoorkomende woningen in Schothorst kaart brengt. Hieronder lees je het verslag van de avond.
Verslag door Christien Stomphorst (waarvoor veel dank!)
De avond werd door Ilona Heidotting, medewerker van het Groene Huis, begeleid. Dit ging haar prima af. Ook de tijd werd goed in de gaten gehouden, maar dat kon uitloop niet voorkomen.
Vragen over zonnepanelen
Als eerste gast was Bart Bartels, adviseur op het gebied van zonnepanelen en werkzaam bij Zonnet, een zonnepanelenbedrijf. Hij was gevraagd voor het beantwoorden van veel gestelde vragen rond dit onderwerp.
Er kwam bijvoorbeeld een vraag over storing bij zendamateur. Het klopt dat panelen ontvangers zijn. Zeker als er geen goede onderdelen gebruikt zijn. Er is helaas niets aan te doen.
Hoeveel panelen zijn nodig: huidige panelen produceren meer dan de oudere types. Advies: kijk naar je jaarverbruik.
Vervangen: moet dit rond 10 jaar? Advies: alles wat werkt zo laten. Bekijk de kosten en het nut.
Aansluiting systemen: serieel geschakelde panelen produceren minder als ze tegenover elkaar geplaatst zijn. Er worden nu betere materialen gebruikt.
Vraag over tussenwoning en aantal gewenste panelen. Als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, hangt het aantal af van het te verwachte gebruik. Denk bijv. aan de aanschaf van een warmtepomp, of koken op inductie. Er werd vanuit de zaal opgemerkt dat overcapaciteit aan panelen er tijdens de winter voor zorgt dat je onbezorgd je apparatuur kunt gebruiken.
Iemand vraagt of zonnepanelen wel een goede investering zijn als een woning nog niet voldoende verduurzaamd is. Er is bijvoorbeeld veel tocht, wel (ouder) dubbel glas. Advies: zonnepanelen zijn voor stroomgebruik niet voor de isolatie van een woning. Ze hebben dus ook in dat geval nut.
Wat als stroomnetwerk te vol is? Op dit moment heeft onze regio geen last van overbelasting van de netten in wijken. Het kan wel gebeuren in de toekomst. De omvormer kan dan tijdelijk uitgeschakeld worden, en dan leveren de panelen even niets op. De omvormer start vanzelf weer op als er geen overbelasting meer is.
Is het wel zinvol om panelen te hebben of aan te schaffen als de saldering vervalt? Het blijft zelf afwegen: opbrengst en verbruik in balans is de beste bezuiniging. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, verdien je zonnepanelen binnen ongeveer 8 jaar terug en is alles dat je opwekt daarna winst.
Energieopslag: wat kunnen we verwachten?
Opslag via batterijen en waterstof: hierover neemt Herman Koolstra ons mee in een heel technisch en duidelijk verhaal. De conclusie is door hem in een aantal punten samengevat:
- Er zijn geen eenvoudige goedkope oplossingen;
- We lopen gigantisch achter;
- Op lokaal niveau is gebruik van buurtbatterij wellicht mogelijk maar dan niet met Li-on maar in een flow batterij;
- Gebruik van warmte opslag in bodem is mogelijk maar duur;
- Waterstof is het energie medium van de toekomst maar waarschijnlijk niet voor thuis.
Bekijk hier de hele presentatie van Herman.
Referentiewoningen in Schothorst
Tot slot heeft Ben Nitrauw het woord over referentiewoningen. Er wordt van veelvoorkomende woningtypen in Schothorst in kaart gebracht wat er mogelijk is qua energie besparen, en wat een logische volgorde voor maatregelen is. Er zijn zes foto’s van verschillende woningtypes, waar men na afloop op een lijst kan aangeven waar de woningen van de aanwezigen onder vallen. Er is regelmatig overleg met de Gemeente. De kartrekkers van WarmteStem gaan weer bijeenkomsten plannen zoals eerder in 2021. Doel is om elkaar te ontmoeten en de bevindingen of ervaringen van buurtgenoten met dezelfde woning uit te wisselen. En vooral: op basis van de in kaart gebracht woningen inventariseren welke maatregelen collectief ingekocht kunnen worden.
Er is al een opmaat met één foto van een woning in Schothorst-Noord opgenomen. Wellicht gaat de Gemeente met WarmteStem verder als Schothorst-Zuid afgehandeld is. Maar dat gaat nog wel een tijdje duren is de inschatting.
Ilona sluit de avond af en nodigt iedereen uit tot onderling contact onder genot van een hapje en drankje.
Dank aan allen die de avond verzorgd hebben.
Waarom worden er overal in Schothorst gasleidingen vervangen en in het Koperhorst gedeelte niet? Wij betalen er toch ook voor ( Onderhoudskosten ) ????
Beste Gerda,
Je kunt deze vraag het beste aan Stedin (de netbeheerder) vragen, of hier zelf de planning inzien:https://www.stedin.net/zakelijk/open-data/gasvervangingsdata#:~:text=Gasvervangingsprogramma,moeten%20voor%202028%20vervangen%20zijn.