Op 24 juni kwamen ongeveer 40 mensen uit Schothorst samen in Het Groene Huis. Het thema van de avond: bewoners die hun ervaring met verduurzamen deelden. Hieronder lees je een beknopt verslag, inclusief sfeerbeelden.
Nadat iedereen koffie of thee heeft gekregen neemt wijkbewoner Bert Bos – die de avond begeleidt – het woord. Uit de antwoorden op zijn vraag of mensen goed weten wat ze kunnen en moeten doen om hun huis te verduurzamen, bleek dat veel mensen het nog aardig ingewikkeld vinden. Er is overal veel informatie beschikbaar, maar het is lastig in te schatten welke precies voor jouw huis relevant is. En er zijn ontzettend veel bedrijven die allemaal iets anders lijken te zeggen. Hoe weet je welke je kunt vertrouwen? Ervaringen van mensen uit de wijk die al stappen genomen hebben lijken dan ook erg nuttig.
Jan: veel isolatie en zonnepanelen
De eerste Schothorster die zijn verhaal vertelt is Jan. Hij isoleerde zijn woning van top tot teen. Hij plaatste zelf voorzetwanden met glaswol aan de binnenkant van alle buitenmuren. Ook het dak isoleerde hij zelf met glaswol. De oude aluminium kozijnen liet hij vervangen door kunststof met driedubbel glas. De vloerisolatie met PUR-schuim liet hij ook door een bedrijf uitvoeren. Verder kwamen er zonnepanelen op het dak liet hij vloerverwarming infrezen. Jan: “Mijn cv-ketel staat nu ingesteld op maximaal 35 graden, en daarmee wordt het huis ook prima warm als het buiten 10 graden vriest. Daardoor weet ik dat een warmtepomp mijn huis ook efficiënt warm kan krijgen, want een lage watertemperatuur is daarvoor belangrijk. Over die volgende stap denken we nu serieus na.”
Zijn belangrijkste les: “Sommige dingen doe je misschien alleen als je aan het verbouwen bent zoals ik was. Maar andere dingen zoals vloerisolatie en zonnepanelen kun je beter zo snel mogelijk uit laten voeren. De werkzaamheden vinden toch niet plaats in de ruimtes waarin je leeft, en het levert direct voordeel op.”
Jan Pieter: helemaal aardgasvrij met een warmtepomp
Vervolgens neemt Jan Pieter het woord. Ook hij was zijn woning grondig aan het renoveren, en zag het als een mooie uitdaging om het helemaal goed aan te pakken en van het gas af te gaan. Hij verwarmt nu volledig naar tevredenheid met een lucht-waterwarmtepomp. Jan Pieter: “Het dak ligt vol zonnepanelen en we hebben het huis helemaal ingepakt met isolatie. Wij zijn voor PIR-platen gegaan, die hebben een nog betere isolatiewaarde dan glaswol. Het binnenklimaat wordt er ook heel aangenaam van. Als ik het nog een keer zou doen, was ik op sommige plekken misschien toch voor glaswol gegaan omdat dit geluid beter tegengaat. Het was een flinke investering en ik weet niet precies meer wat echt toe te schrijven is aan isolatie en wat aan woningverbetering. Maar ik weet wel dat als ik niet zoveel zelf had gedaan, we waarschijnlijk het dubbele kwijt waren geweest. En we hebben nu een super comfortabel huis met een energierekening van een paar euro. Daar zijn we heel blij mee.”
Een belangrijke les van Jan Pieter: “Je hoeft niet alle technische details zelf te kennen om toch veel zelf uit te voeren. Online winkels die alle isolatiematerialen hebben, kunnen je goed op weg helpen met je vragen.”
Jos: experimenteren met onder andere infraroodpanelen
Als laatste is Jos aan de beurt. Hij woont in een huurwoning en wilde het gasverbruik zoveel mogelijk naar beneden krijgen. De belangrijkste ingrepen daarvoor waren infraroodpanelen en inductiekookplaten. Ook gingen onzuinige apparaten zoals een oude koelkast de deur uit, en kwamen er zuinige varianten voor terug. Jos: “We wilden vooral kijken wat je voor elkaar krijgt zonder al te hoge investeringen. Je kunt bijvoorbeeld wel een heel duur inductiefornuis kopen, maar de inductieplaatjes die wij voor een paar tientjes bij de Lidl haalden werken prima. En ze gaan gewoon in het stopcontact, er zijn geen aanpassingen in de meterkast gedaan. De infraroodpanelen hebben ons enkele honderden euro’s gekost. Dat is toch wel wat anders dan de bedragen die je vaak voorbij hoort komen om aardgasvrij te verwarmen. Het is wel een ander soort warmte die je krijgt, niet meer het hele appartement is warm maar alleen de plekken waar de panelen hangen. Dat is in de zithoek en soms in de slaapkamer. Maar het resultaat is dat we bijna alleen nog maar gas gebruiken om te douchen. En met de stroomrekening valt het ook echt reuze mee.”
Wat Jos wil meegeven: “Ga een beetje out of the box, dan kom je echt een heel eind. Je kunt best goed experimenteren zonder meteen veel te investeren.”
Veel interesse voor elkaars verhalen
Alle bewoners die hun verhaal deelden kregen veel vragen uit de zaal. Maar ook na de presentaties bleef ruim de helft van de aanwezigen plakken voor een drankje en om meer ervaringen uit te wisselen. En dat is precies waar WarmteStemcafé voor bedoeld is. Een geslaagde avond dus!
Kom je naar de volgende editie? Dan praten we over wat je nu nog kunt doen om je energierekening deze winter te verlagen. Kijk hier voor meer info over WarmteStemcafé op 14 oktober in Het Groene Huis.