Als Schothorsters uiteindelijk een keuze moeten maken voor een aardgasalternatief, is het belangrijk dat ze goed (en onafhankelijk) geïnformeerd zijn over de verschillende opties. Wijkbewoners Wim Sopjes en Herman Koolstra keken daarom uitgebreid hoe het zit met de kosten én duurzaamheid van een warmtepomp en een warmtenet. Ze delen hun bevindingen in een brochure die ook veel tips bevat om energie te besparen.
Weinig verschil in kosten tussen warmtepomp of -net
Een van de belangrijkste vragen als de wijk moet overstappen op een alternatief voor aardgas, is natuurlijk wat dat kost. Per woning kan dat nog best wat verschil maken. Wat opvalt, is dat de kosten voor een warmtepomp en een warmtenetaansluiting weinig van elkaar verschillen. Bij een warmtepomp is de investering hoger, maar worden de energiekosten lager. In de kostenvergelijking is gebruik gemaakt van de tarieven die Warmtebedrijf Amersfoort aangaf in het magazine ‘Schothorst aardgasvrij’ (maart 2020). Een belangrijke conclusie hierbij is dat mensen dus weldegelijk iets te kiezen hebben.
Hoe zit het met de duurzaamheid?
Veel mensen vinden het belangrijk dat een alternatief voor aardgas wel echt goed is voor het milieu en klimaat. Daarom is in de brochure ook een vergelijking gemaakt tussen de CO2 uitstoot van aardgas, de elektriciteit voor een warmtepomp, en biomassa. Rond biomassa zijn sommige zaken wat onzeker. Maar: in alle scenario’s wordt bij zowel een warmtenet als warmtepomp klimaatwinst geboekt. Daarbij is voor biomassa uitgegaan van uitsluitend resthoutgebruik. Voor een warmtepomp maakt het veel verschil of deze op groene stroom draait of niet.
Tips om energie (en geld!) te besparen
In de brochure staan verder veel tips om energie te besparen, vooral door te isoleren. Dat is in bijna alle gevallen goed voor zowel de portemonnee als het klimaat. Wel verdient de ene maatregel zich veel sneller terug dan de andere. Nieuwe kozijnen met HR++ glas zijn bijvoorbeeld relatief duur (maar wel mooi en comfortabel), terwijl dakisolatie direct veel voordeel oplevert.
Download de hele brochure of de samenvatting
De samenvatting (7 pagina’s) geeft een handig overzicht van de belangrijkste conclusies en tips. Download deze hier.
De volledige brochure (39 pagina’s) gaat uitgebreider in op hoe die conclusies tot stand kwamen. Download deze hier.
Stel je vraag
Heb je naar aanleiding van de brochure een vraag of opmerking? Laat het weten via een reactie onder dit bericht of neem contact met ons op. We geven zo snel mogelijk antwoord.
Doe mee, word lid van WarmteStem
WarmteStem is een coöperatie van bewoners in Schothorst die elkaar helpen met energie besparen. Ook willen we dat de wijk zelf bepaalt hoe we overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Vind je dit ook belangrijk? Word lid voor maar €1 per maand!
Prachtig initiatief! Het is belangrijk dat we als wijkbewoners goed geïnformeerd worden om te kunnen ‘meepraten’ over het energievraagstuk. Zeker nu dat concreet wordt voor Schothorst-Zuid. Dus delen deze link zou ik zeggen!!
Zeker belangrijk, en vooral ook fijn dat een paar bewoners dit zonder eigen belang hebben uitgezocht. Verdient een dikke duim.
Ik heb de brochure gelezen en de vergelijkingen voor bio-massa gaan uit van het stoken van bio-massa centrales met snoeihout. De conclusies daarover kloppen waarschijnlijk wel, maar er is in de verste verte niet genoeg snoeihout om bio-massa centrales te laten draaien.. Dat betkent, en dat blijkt ook wel, dat er hout geimporteerd wordt voor bio-masa centrales. Hout uit Canada en de baltische staten wordt geimporteerd met vervuilende dieslschepen. Er is amper genoeg voor de kleine bio-massa centrale die nu in Amersfoort draait, laat staan voor de toekomstige die 15 x zo groot moet worden. Jammer dat over de beschikbaarhied van snoeihout neits gezegd wordt.
Ha Jeroen, heel terechte vraag over de beschikbaarheid van resthout. Ik ga aan de auteurs van de brochure vragen of ze dit ook bekeken hebben en kom erop terug.
Hallo Jeroen,
De beschikbaarheid van resthout is inderdaad een belangrijk punt. De leiding van het warmte bedrijf heeft mij verteld dat zij contracten hebben voor voldoende resthout uit de omgeving. Daarom heb ik in de brochure gezegd dat er volgens het warmtebedrijf voldoende resthout is. Ik ben niet in staat dit zelf te verifiëren maar weet wel dat deze hoeveelheid beperkt is. Ik neem aan (hoop) dat als de gemeente inderdaad met WMA in zee gaat dit ook als harde eis zal stellen.
Hartelijke groet, Herman Koolstra
Ik heb een dilemma:
Ook als ik mijn huis volledig isoleer ( alleen het dak is nog niet gedaan, maar we houden de zolderkamer dicht ) zal een warmtepomp mijn huis niet warm krijgen. Op zijn minst zal ik vloerverwarming aan moeten leggen. Zo is mij in eerdere informatie bijeenkomsten verteld.
Dat vergt een veel grotere investering, zowel in geld als in emotie en onze eigen lichamelijke vermogens, dat dit een brug te ver voor ons is.
Een aansluiting op een warmtenet zou een oplossing zijn. In het afgelopen jaar heb ik uitzendingen van Arjan Lubach en van “De Hofbar” over het onderwerp “aardgasvrij” en “biomassa” gevolgd. Daaruit concludeer ik dat er in Nederland zo weinig “snoeihout” voor biomassa centrales beschikbaar is, dat het merendeel van de warmtenetten aardgas gestookt zullen worden. Ik ben dus bang dat we voor veel geld van het gas af moeten, terwijl onze warmte uiteindelijk tóch van aardgas komt. Beloftes dat warmtenet Amersfoort “snoeihout” gaat stoken neem ik niet serieus. Dus, wat moet ik nou?
Ik wil best investeren voor duurzaamheid, maar ik wil dan overtuigd zijn dat ik het goede doe.
Beste Frederik, ik snap je uitdaging. Er zijn overigens wel mensen die hun huis met een warmtepomp verwarmen zonder vloerverwarming te nemen. Zie bijvoorbeeld: https://www.hieropgewekt.nl/bewonerservaringen/een-warmtepomp-en-je-bestaande-radiatoren-behouden-kan-dat
Je kunt ook zelf in huis testen of je het huis warm krijgt met de lagere temperatuur die een warmtepomp ook levert. Dit doe je door de temperatuur van je ketel lager in te stellen, Zie hier voor meer info en een verwijzing naar een handige test van Milieu Centraal: https://warmtestem.nl/zou-jouw-huis-warm-worden-met-een-warmtepomp-doe-de-test/
Verder zou ik zelf zeggen dat het handig is om het komende jaar de ontwikkelingen in Schothorst nog te volgen. De gemeente wil graag vaart maken, maar er staat nog weinig vast. Mogelijk komt er uiteindelijk toch een aanbod dat wel bij je past. Als dat niet bevalt – bijvoorbeeld wegens de warmtebron – kun je altijd alsnog kijken op welke manier je huis nog meer verduurzaamd kan worden.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Groeten!
Pingback: Terugblik WarmteStemcafé op 22 april in De Hoeksteen – WarmteStem
hay
de stadveraming eneco heeft de prijs verdubbeld
naar bijna 100 euro per Gj
monopolist niet doen warmtepomp met hr zonnepanelen van 430 watt goedkoper
Interessant om de berekeningen te bekijken.
Inmiddels is er wel zoveel veranderd, dat het handig is om een update te doen / gevoeligheidsanalyse toe te voegen.
Energieprijzen zijn door het dak gegaan en weer gedaald (en daarmee de gereguleerde tarieven van warmtenetten), gerommel rond zonnepanelen en saldering, prijzen van warmtepompen zijn mogelijk veranderd.
Een actueel beeld zou enorm helpen bij het nemen van besluiten!
Beste Adriaan,
Dank voor je reactie, en je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Het is nog best een hele klus om dat goed te doen. Eigenlijk zouden we het liefste toewerken naar een methode waarmee mensen (met of zonder hulp van een coach) voor hun eigen situatie kunnen uitrekenen wat de financiële consequenties zijn van de verschillende aardgasalternatieven. We verwachten daar dit jaar in ieder geval stappen op te zetten.
Vriendelijke groet,
Jan