• Bericht reacties:2 Reacties

Als Schothorsters uiteindelijk een keuze moeten maken voor een aardgasalternatief, is het belangrijk dat ze goed (en onafhankelijk) geïnformeerd zijn over de verschillende opties. Wijkbewoners Wim Sopjes en Herman Koolstra keken daarom uitgebreid hoe het zit met de kosten én duurzaamheid van een warmtepomp en een warmtenet. Ze delen hun bevindingen in een brochure die ook veel tips bevat om energie te besparen.

Weinig verschil in kosten tussen warmtepomp of -net

Een van de belangrijkste vragen als de wijk moet overstappen op een alternatief voor aardgas, is natuurlijk wat dat kost. Per woning kan dat nog best wat verschil maken. Wat opvalt, is dat de kosten voor een warmtepomp en een warmtenetaansluiting weinig van elkaar verschillen. Bij een warmtepomp is de investering hoger, maar worden de energiekosten lager. In de kostenvergelijking is gebruik gemaakt van de tarieven die Warmtebedrijf Amersfoort aangaf in het magazine ‘Schothorst aardgasvrij’ (maart 2020). Een belangrijke conclusie hierbij is dat mensen dus weldegelijk iets te kiezen hebben.

Hoe zit het met de duurzaamheid?

Veel mensen vinden het belangrijk dat een alternatief voor aardgas wel echt goed is voor het milieu en klimaat. Daarom is in de brochure ook een vergelijking gemaakt tussen de CO2 uitstoot van aardgas, de elektriciteit voor een warmtepomp, en biomassa. Rond biomassa zijn sommige zaken wat onzeker. Maar: in alle scenario’s wordt bij zowel een warmtenet als warmtepomp klimaatwinst geboekt. Daarbij is voor biomassa uitgegaan van uitsluitend resthoutgebruik. Voor een warmtepomp maakt het veel verschil of deze op groene stroom draait of niet.

Tips om energie (en geld!) te besparen

In de brochure staan verder veel tips om energie te besparen, vooral door te isoleren. Dat is in bijna alle gevallen goed voor zowel de portemonnee als het klimaat. Wel verdient de ene maatregel zich veel sneller terug dan de andere. Nieuwe kozijnen met HR++ glas zijn bijvoorbeeld relatief duur (maar wel mooi en comfortabel), terwijl dakisolatie direct veel voordeel oplevert.

Download de hele brochure of de samenvatting

De samenvatting (7 pagina’s) geeft een handig overzicht van de belangrijkste conclusies en tips. Download deze hier.

De volledige brochure (39 pagina’s) gaat uitgebreider in op hoe die conclusies tot stand kwamen. Download deze hier.

Stel je vraag

Heb je naar aanleiding van de brochure een vraag of opmerking? Laat het weten via een reactie onder dit bericht of neem contact met ons op. We geven zo snel mogelijk antwoord.

Doe mee, word lid van WarmteStem

WarmteStem is een coöperatie van bewoners in Schothorst die elkaar helpen met energie besparen. Ook willen we dat de wijk zelf bepaalt hoe we overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Vind je dit ook belangrijk? Word lid voor maar €1 per maand!

Geef een antwoord

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. ben nitrauw

    Prachtig initiatief! Het is belangrijk dat we als wijkbewoners goed geïnformeerd worden om te kunnen ‘meepraten’ over het energievraagstuk. Zeker nu dat concreet wordt voor Schothorst-Zuid. Dus delen deze link zou ik zeggen!!

    1. janzuilhof

      Zeker belangrijk, en vooral ook fijn dat een paar bewoners dit zonder eigen belang hebben uitgezocht. Verdient een dikke duim.