• Bericht reacties:4 reacties

Verschillende mensen in Schothorst zijn geïnteresseerd in een warmtepomp. Maar zo’n apparaat werkt anders dan een cv-ketel. Het is dan natuurlijk de vraag of jouw huis daar wel warm genoeg mee zou worden. Gelukkig kun je dit goed testen terwijl je gewoon nog een cv-ketel hebt hangen. WarmteStem wil dit graag bij een aantal verschillende woningtypen in de wijk doen zodat we de resultaten met meer bewoners kunnen delen. Doe je mee?

Hoe werkt de test?

Het principe van de test is eenvoudig: je brengt de temperatuur van je cv-ketel naar beneden zodat deze in dat opzicht op een warmtepomp gaat lijken. Vervolgens kijk je in twee weken waarin het buiten écht koud is of je huis comfortabel blijft. Je geeft je ervaringen door via een vragenlijst. En uiteindelijk rolt daar een advies uit.

Voor wie niet weet hoe zijn of haar cv-ketel werkt: het aanpassen van de temperatuur is meestal makkelijker dan je zou denken en in een paar minuten geregeld. Tijdens de test wordt uitgelegd hoe je dit doet. Als je huis niet meer comfortabel warm wordt zet je de temperatuur net zo makkelijk weer omhoog en kun je doen alsof er nooit iets gebeurd is. Kom je er toch niet uit? Neem gerust even contact op via contact@warmtestem.nl, dan helpen we je.

Eenvoudig stappenplan van Milieu Centraal

Voor de test gebruiken we een handig programmaatje dat Milieu Centraal speciaal hiervoor ontwikkeld heeft: de Verwarmingstest (gratis!). Je hoeft je in eerste instantie alleen maar aan te melden op hun website. Vervolgens krijg je via e-mails te horen wat je wanneer moet uitvoeren om goed mee te doen. Je ontvangt het advies ook van Milieu Centraal.

Resultaten via WarmteStem delen met je buurt

Het advies dat jij krijgt, wil WarmteStem graag op de website delen. Daarbij vermelden we dan om welk type huis het gaat en wat je eventueel al hebt gedaan aan isolatie, radiatoren of vloerverwarming. Zo krijgen direct meer mensen uit jouw buurt nuttige inzichten.

Hoe doe je mee?

 • Meld je aan voor de Verwarmingstest van Milieu Centraal
 • Stuur een mailtje naar contact@warmtestem.nl om aan te geven dat je meedoet

Je krijgt vervolgens instructies van Milieu Centraal. En als de test is afgelopen, benadert WarmteStem je met de vraag of je de resultaten op onze website wil delen. Uiteraard ben je nergens toe verplicht, deelnemen is geheel vrijblijvend.

Geef een reactie

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. cees druijff

  Hi Warmtestem,
  Mijn CV op 50 graden zetten lijkt me onverstandig. Het geeft ook warm water uit de kraan, hoe zit dat met legionella?

  Hartelijke groet,
  Cees Druijff

  1. janzuilhof

   Ha Cees,

   Goed dat je het vraagt. De temperatuur van je cv-ketel naar beneden zetten is helemaal veilig. Er zijn namelijk aparte circuits voor verarming en tapwater (douche en warmte kraan). Wanneer je de temperatuur van je ketel verlaagt doe je dat alleen bij het deel dat is voor verwarming. Met het water dat hierin zit kom je niet in contact, het komt niet uit je douche of kranen. Het deel voor tapwater moet inderdaad in verband met legionella altijd wél op minimaal 60 graden blijven staan.

   Groet,

   Jan Zuilhof

 2. Jan van der Starre

  Ik heb vorig jaar tijdens een zeer koude periode de ketel al een keer op 60 graden gezet. Het bleek al direct dat het in de woonkamer niet warmer werd dan 18 graden. De kamer is voorzien van dubbel glas (ouderwetse thermopane) en vloerisolatie (7 cm schuim). Het is een woning aan het alberikpad, een Van Gent woning met de borstweringen van gewassen grind beton. Deze huizen zijn constructief gezien een uitdaging om goed te isoleren.

  1. janzuilhof

   Ha Jan,
   Goed dat je al getest hebt, en ook een duidelijk eerste resultaat zo te zien. Het klopt ook wat je zegt dat dat type woning wat uitdagingen kent om te isoleren. Als je nog het thermopane glas hebt, zitten waarschijnlijk ook de aluminium kozijnen er nog in, of niet? Veel mensen vervangen deze voor kunststof kozijnen met HR++ glas (zoals je waarschijnlijk weet). Maar dat is wel vrij prijzig.
   WarmteStem gaat dit jaar aan de slag met veelvoorkomende woningtypen in kaart brengen, en daarbij zo helder mogelijk aangeven welke mogelijkheden er zijn om ze energiezuinig te maken. Het woningtype met de gewassen grindbeton gevels komt daarbij ook zeker aan bod. Dit is nog onder licht voorbehoud, we zijn druk bezig met de financiering hiervoor rondkrijgen.
   Ik woon trouwens zelf ook in dat type woning en heb mijn ketel op 35 graden staan. Daarmee krijg ik het ook als het buiten -10 is nog zonder problemen 20 graden in de huiskamer. Maar ik zal niet ontkennen dat er behoorlijk wat aan het huis gedaan is om dat zover te krijgen.
   – Vloerisolatie PUR 12cm
   – Kunststof kozijnen met HR+++ glas
   – Voorzetwanden aan de binnenkant met minimaal 10cm glaswol
   – Dakisolatie met 14cm glaswol
   – Vloerverwarming in plaats van radiatoren
   Mocht je me daar een keer iets over willen vragen dan kan dat altijd via jan@warmtestem.nl
   Groet,
   Jan Zuilhof