• Bericht reacties:1 reactie

Zonnepanelen op je huis laten plaatsen zorgt voor een lagere elektriciteitsrekening en minder verbruik van milieuvervuilende grondstoffen. Vind je één of beide argumenten belangrijk? En woon je in een huurhuis in Schothorst? Dan is deze informatie voor jou mogelijk interessant.

In Schothorst-Zuid zijn 3 woningcorporaties actief: Portaal, de Alliantie en Omnia. Zij verhuren vooral in sociale huursector. Daarnaast verhuren Sweco en particuliere verhuurders huizen in de vrije sector.

Sommige verhuurders kunnen op aanvraag een aanbod doen voor zonnepanelen op je huurhuis of een appartementencomplex. De Alliantie en Sweco doen dat al. Een belangrijke vraag is natuurlijk of dat kostenbesparend is voor de huurder. Dat is afhankelijk van een aantal zaken.

Waar moet je op letten?

 1. Staat het dak van uw huis goed op de zon zodat de opbrengst hoog genoeg is? Een dak op het zuiden is het meest gunstig, maar zuid-oost en zuid-west zijn vaak ook nog steeds de moeite waard. Een aanbieder van zonnepanelen kan meestal een nauwkeurige berekening maken van hoeveel de panelen waarschijnlijk op gaan brengen.
 2. Wat is de opbrengst van het type zonnepanelen dat de verhuurder gebruikt?
 3. Hoeveel stroom verbruik je? Ook belangrijk: als je huis aangesloten wordt op een warmtenet ga je ook elektrisch koken wat het verbruik met gemiddeld 175 kWh per jaar verhoogt. 
 4. Wat is de huurverhoging voor als je bijvoorbeeld 6 of 9 zonnepanelen op het dak laat leggen? 
 5. De verdeling van de opbrengst tussen de huurder en verhuurder.
 6. Het blijven bestaan van de salderingsregeling. Stroom die je niet direct zelf nodig hebt, lever je terug aan de energieleverancier. Die wordt nu verrekend met stroom die je afneemt op het moment dat je zelf niet genoeg opwekt – salderen heet dat. Maar van 2023 tot 2031 wordt deze regeling afgebouwd. In plaats daarvan krijg je dan geld van je energieleverancier voor iedere kWh die je teruglevert. Dat is waarschijnlijk wat minder voordelig dan de salderingsregeling. Lees hier verder als je meer wil weten over hoe dat zit.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden van zonnepanelen zijn op dit moment de volgende:

1. Zonnepanelen huren via je verhuurder

Je verhuurder is eigenaar van het huurhuis en hij kan een voorstel doen zonnepanelen op het dak te leggen. De huurverhoging moet dan opwegen tegen de lagere elektriciteitsrekening.  

 • De Alliantie heeft uitleg op hun site staan. Hier kun je als huurder panelen aanvragen.
 • Omnia: Doet nog geen aanbiedingen maar de huurders commissie is daar al wel mee bezig.
 • Portaal heeft zijn aanbod op hun site staan. Er worden alleen zonnepanelen geplaatst in door Portaal geselecteerde wijken.
 • Sweco: Bij hen betaal je voor 6 panelen 6x€3=€18 huurverhoging per maand, voor 9 panelen betaal je 9x€3=€27 huurverhoging per maand. Om uit te rekenen of dit voordelig is neem je de stroomprijs inclusief belastingen die je betaalt bij je energieleverancier (meestal ongeveer €0,22 per kWh). Dit vermenigvuldig je met de verwachtte opbrengst van de zonnepanelen in kWh per jaar. Bij 6 panelen kan dat bijvoorbeeld €0,22x1400kWh=€308 zijn. De huur van de 6 panelen is €216 per jaar. Het verschil (en daarmee je besparing) is dan €92 per jaar.  Let op: deze manier van rekenen klopt alleen als je minder stroom gaat opwekken dan je verbruikt. Ook gaat hij nog uit van de salderingsregeling, die zoals eerder gezegd afgebouwd wordt.

Opmerkingen

 • Je betaalt over de huurverhoging door de zonnepanelen ook de jaarlijks huurverhogingen dus €220 wordt bij een huurverhoging van bijvoorbeeld 2,5% €221,40 enzovoorts. 
 • Op enig moment zijn de meeste zonnepanelen terugverdiend door de verhuurder maar stopt de huurverhoging niet. Maar: zolang jouw besparing op de energierekening hoger is dan de extra huur die je betaalt, is het de moeite waard.

2. Investeer in een zonnedak- of weide

Een andere mogelijkheid is meedoen met een zonneproject van een extern bedrijf. Deze zonnepanelen staan dan bijvoorbeeld in een weiland of op een school. Deze bedrijven kun je op internet vinden. Een leuke optie is bijvoorbeeld Zon op Amersfoort, een energiecoöperatie in de buurt die momenteel bezig is met panelen op de geluidswal langs de Zielhorsterweg.

Met WarmteStem de opties uitbreiden?

Warmtestem kan mogelijk een beter aanbod organiseren als genoeg huurders-leden belangstelling tonen. De coöperatie kan dan deze leden vertegenwoordigen in een gezamenlijk plan van aanschaf en/of verhuur. Heb je daar interesse in of zou je hier graag een keer over meedenken? Stuur een mailtje naar contact@warmtestem.nl.

Doe mee, word lid

WarmteStem is een coöperatie van bewoners in Schothorst die elkaar helpen met energie besparen. Ook willen we dat de wijk zelf bepaalt hoe we overstappen op een duurzaam alternatief voor aardgas. Vind je dit ook belangrijk? Word lid voor maar €1 per maand!

Geef een reactie

Dit bericht heeft één reactie